Benvinguts

Benvinguts.
Us presento el bloc del treball de recerca de Batxillerat
. Guanyador del XVè Premi Recerca Vila d'Olesa d'estudiants 2010. Una guia de 20 rutes pel terme municipal d'Olesa de Montserrat i el seu entorn més pròxim. Aquest bloc és un suport digital del llibre físic, on es reproduiran temes curiosos o temes relacionats amb el món natural olesà, per tal de fer conèixer i potenciar als olesans i als pobles veïns el divers patrimoni natural, cultural, geològic, etc. que poden trobar, com també events que s'anunciïn per desenvolupar en aquest espai del projecte.
El llibre fou publicat per Sant Jordi del 2012. Fins al novembre 2013: +820 guies venudes/12 presentacions a diferents pobles/+20 guies enviades a l'estranger.

(Twitter: #guiaexcursionistaolesa // @JoanSolerGi7)

dimarts, 19 de febrer del 2013

Senderisme cultural amb 4000 Peus Collbató

El passat 17 de febrer es va organitzar una sortida cultural a la muntanya de Puigventós i a Sant Salvador de les Espases organitzat pel Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà i on van col·laborar membres de la secció de Senderisme Cultural de l'Associació 4000 Peus de Collbató.

La sortida va consistir en ensenyar el patrimoni del terme d'Olesa en un recorregut de 10 km: Sant Pere Sacama - Pla del Fideuer (per cara nord) - Sant Salvador de les Espases - Pla del Fideuer - Masia de Puigventós - Sant Pere Sacama.

Sortint de Sant Pere Sacama es va explicar la seva història i la crònica de les diverses actuacions arqueològiques, com també explicar l'existència d'una antiga masia. Posteriorment es va baixar al Mas Vilar.

Sant Pere Sacama

A la cara nord de Puigventós i al pla del Fideuer es va posar en relació la geologia de la zona a partir de les explicacions en una pissarra per obtenir una millor comprensió. Explicar la geologia oralment és molt difícil, però amb algunes eines com fer dibuixos ho simplifica una mica.

Al arribar a Sant Salvador de les Espases, estava ple de gom a gom. Vam aprofitar per dinar i posteriorment vam acabar d'explicar detalls del territori. Vam realitzar el camí de volta a les 15 hores i acabàrem a les 17 a Sant Pere Sacama finalitzant la sortida.


Resseguint l'itinerari 13 de la guia amb un cel grisos, però ben satisfets del magnífic paisatge! Al fons l'ermita de Sant Salvador de les Espases i Montserrat.
Al pla del Fideuer (Vacarisses), al fons la serra de Collcardús coronat pel repetidor del turó d'en Ros a Viladecavalls.

Roques de l'Afrau des de l'ermita de Sant Salvador de les Espases


dilluns, 18 de febrer del 2013

Presentació a Can Pasqual. Esparreguera

El passat 16 de febrer es va presentar la Guia a Can Pasqual, Esparreguera. La presentació es podria incloure dins dels actes de les festes de Santa Eulàlia d'Esparreguera.

La assistència del públic va ser bona, tot i que en el municipi s'hi produïen altres actes com la fira d'entitats i artesanal, un acte de l'Assamblea Nacional Catalana i altres successos.

L'acte el va organitzar l'ajuntament d'Esparreguera juntament amb el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques de la localitat. També van venir tres representants del consistori olesà.

El fet de tractar part del terme d'Esparreguera en la guia va cridar la curiositat d'aquest poble, quin patrimoni comparteixen les dues viles? Es va generar un col·loqui o xerrada amb curiositats entre els assistents sobre la Puda de Montserrat, les Ribes Blaves i la relació amb els Blaus i la coneguda ermita de Sant Salvador de les Espases.

D'esquerra a dreta: Pere Oleart, Montserrat Vilardosa, Joan Soler.



dilluns, 11 de febrer del 2013

Entrevista a La Xarxa Ràdio

Ahir diumenge van entrevistar-me des del programa de Via Verda de La Xarxa Ràdio (antiga COMRàdio). Un programa de diumenge d'esport, muntanya i natura, en antena de 16 a 18 hores. La intenció era parlar de la Guia Excursionista. Mitjançant una trucada telefònica van realitzar l'entrevista des de les instal·lacions de ràdio arenys (Arenys de Mar, Maresme) al voltant de dos quars de sis.

Aquest programa va adonar-se d'aquesta guia a través de la passada presentació al Centre Excursionista de Catalunya el dia 5 de febrer.




 


Com va nèixer aquesta guia, com es va fer el treball de camp, a quins llocs es pot adquirir i altres preguntes.

A la franja lateral de la pàgina inicial, podreu escoltar altres entrevistes sobre la guia realitzades per Olesa Ràdio.

-----------

divendres, 8 de febrer del 2013

Presentació al Centre Excursionista de Catalunya

El passat 5 de febrer es va presentar al CEC la Guia Excursionista. Olesa de Montserrat i entorns. Inicialment, durant el mes de novembre, va arribar una guia a l'entitat amb destinació a la biblioteca del Centre, aquest fet va donar empeny perquè es pogués presentar mesos més tard a la sala d'actes de la pròpia entitat.


 
Foto: Xavi Soler


Així fou el darrer dia 5, amb una quinzena o vintena d'assistents. La presentació va començar a dos quars i mig de vuit. Va baixar gent d'Olesa com també hi havia persones de Barcelona i d'altres municipis que s'havien apropat per sentir l'acte d'aquesta guia excursionista. Entre ells hi havia un redactor de la revista Vèrtex que en farà una ressenya pel pròxim número.

Un cop havent donat les gratituds als membres i assistents, es va explicar una mica la cronologia que havia seguit aquesta guia fins al dia de la presentació. Seguidament el motiu d'haver fet un llibre d'aquestes temàtiques i motivacions. La segona part de la xerrada va relacionar-se les parts i característiques internes de la guia amb el patrimoni natural i cultural del terme municipal. La tercera i última part es va fer referència a que cal una protecció d'aquest patrimoni, la reproducció d'un vídeo i el torn de preguntes.


Iniciant la presentació. Foto: Xavi Soler

Dues persones barcelonines del públic van arribar a parlar i preguntar pel mas de les Illes d'Olesa o l'aflorament geològic dels Blaus (mateixa unitat geològica que les Ribes Blaves), entre altres temes.

Cal remarcar que tots els assitents que no eren olesans van voler adquirir un exemplar de la guia. La crítica va ser positiva.

També, a causa de la presentació a l'entitat catalana, la emissora radiofònica La Xarxa vol fer una entrevista sobre aquesta guia i l'excursionisme a Olesa el pròxim diumenge 10 de febrer a la tarda.

Pla general de la sala d'actes del Centre. Foto: Xavi Soler

Molt bona acollida per part dels membres de l'entitat alhora de preparar la presentació. Tot i l'absència del president per questions laborals o personals, la presentació va ser presentada per la secretària, Pepa Igartua.

El fet de presentar-ho al CEC, crec que ja és el punt més alt on es pot presentar a territori català, després ja s'ha de passar a nivell espanyol.

Paret plena de quadres de personatges emblemàtics catalans. Foto: Xavi Soler

Fins ara s'ha presentat a Olesa de M., Centre Excursionista de Terrassa, Vacarisses, Collbató, Departament de Geografia de la UAB i ara al CEC.

Les pròximes presentacions són a Esparreguera (16 de febrer a les 19:30 hores. Can Pasqual. Carrer Cavallers, 26), a Rubí (2 de maig) i s'estan negociant xerrades a Ullastrell, Abrera, Sabadell i podria donar-se el cas a Vic.

La guia, tot i haver passat quasi quatre anys d'haver nascut com a treball de recerca, i quasi un any després de sortir publicat encara es manté "viu" i exitós! Al meu pensar encara té corda per molt més temps!.


dilluns, 4 de febrer del 2013

Sentit de l'orientació

Des de la carena de Puigventós (606 metres) a Olesa de Montserrat, per sobre la creu de Saba (595 metres) és un lloc perfecte per divisar part del territori Català. Des dels Pirineus al mar, des de la serra del Montsec fins al Baix Penedès, des de l'Aneto (Aragó) fins al Montseny.

Ahir 4 de febrer era un dia perfecte per contemplar tal territori gràcies a l'anticicló i als forts vents que han netejat el cel. Vaig allargar la vista mar endins, però el reflex del Sol que picava sobre el mar no va deixar-me veure Mallorca.

Aquí un grapat de fotos del que s'arribava a veure:

Runam de sal de les mines de Sallent (Bages). A sobre la població de Berga (Berguedà) i la serra del Cadí-Moixeró. Runes sal:26 / Berga:59km línia recta

Monestir de Sant Llorenç del Munt a la Mola (Vallès Occ.). A 12.3km
Massís de la Maladeta. Pic de l'Aneto (3404 m) a l'Aragó vora Vall d'Aran. A 155km

Pedraforca (2500m) al Berguedà. A 76km
Castell de Cardona (Bages). A 42km