Benvinguts

Benvinguts.
Us presento el bloc del treball de recerca de Batxillerat
. Guanyador del XVè Premi Recerca Vila d'Olesa d'estudiants 2010. Una guia de 20 rutes pel terme municipal d'Olesa de Montserrat i el seu entorn més pròxim. Aquest bloc és un suport digital del llibre físic, on es reproduiran temes curiosos o temes relacionats amb el món natural olesà, per tal de fer conèixer i potenciar als olesans i als pobles veïns el divers patrimoni natural, cultural, geològic, etc. que poden trobar, com també events que s'anunciïn per desenvolupar en aquest espai del projecte.
El llibre fou publicat per Sant Jordi del 2012. Fins al novembre 2013: +820 guies venudes/12 presentacions a diferents pobles/+20 guies enviades a l'estranger.

(Twitter: #guiaexcursionistaolesa // @JoanSolerGi7)

dilluns, 30 de gener del 2012

La vacarissana a Puigventós

La "vacarissana" és una boira de radiació, anomenada d'aquesta manera per la població de la zona. És una boira molt comuna, que es forma pel descens de la temperatura de l'aire en el seu contacte amb el terra fred, aquest afer condesa o "humiteja" l'aire proper al sòl. Són pròpies de nits clares, amb un temps estable i que hi hagi inversió tèrmica en superfície. Tot i que la seva formació requereix estabilitat atmosfèrica, és necessària la presència d'un vent dèbil. Normalment, durant les hores diürnes, al escalfar-se la superfície amb la radiació solar, la boira s'evapora i desapareix. A vegades, en ocasions, quan el terra està molt fred i hi ha una forta inversió tèrmica la boira pot persistir més hores, fins la tarda o un parell de dies, en el nostre cas.
 
A Olesa de Montserrat aquesta boira es pot divisar si mirem a la muntanya de Puigventós després d'una nit freda i amb unes condicions meteorològiques d'anticicló, de bon temps. Tot i així, l'època de la seva aparició són els mesos hivernals. Els vents empenyen aquesta boira i l'escampen i la mouen per tot l'entorn de Vacarisses (d'on prové el nom), formant un espectacular mar de boira en moviment.

En el primer vídeo és veu un reportatge en format Time-lapse, fet des del Monestir de Montserrat el gener del 2011. Va ser fet per alguns monjos de l'abadia.



Si us hi fixeu, es veu com el Sol va desfent la boira a mida que va passant el matí. Per entendre el sistema de creació i desenvolupament d'una boira d'aquestes característiques hem d'aplicar la lògica a partir d'alguna idea senzilla, com per exemple a la cuina quan es bull aigua, el baf d'aire que deixem anar quan fa fred i altres coses, com els canvis d'estat que experimenta la matèria.

Des d'Olesa, s'ha vist aquesta boira a Puigventós en 5 dates entre el 1 i 20 de gener del 2012. El 9, el 12, el 14, el 18 i el 20 de gener. El 14 de gener va ser una boira gebradora, com també vam poder veure la presència del gebre en altres entorns del país.

El segon vídeo que podeu veure és de filmació pròpia, rodat el 14 de gener des del cim del turó de la Gronya, 520m. La filmació està una mica accelerada.





En aquest vídeo es pot veure la muntanya de Puigventós, que fa una funció de retenció o de "paret", ja que amb el seu relleu tan elevat respecte a l'entorn, conté la massa boirosa que hi ha a la zona de Vacarisses i només apareix pel damunt d'aquesta muntanya la boira que "vessa", fet que crea un fenomen molt peculiar vist des d'Olesa. Tot i així, la vacarissana normalment mai baixa fins a la vila, ni tan sols passa més enllà de la pròpia masia de Puigventós. A la part inferior i a l'esquerra podem veure la masia del qual estem parlant.