Benvinguts

Benvinguts.
Us presento el bloc del treball de recerca de Batxillerat
. Guanyador del XVè Premi Recerca Vila d'Olesa d'estudiants 2010. Una guia de 20 rutes pel terme municipal d'Olesa de Montserrat i el seu entorn més pròxim. Aquest bloc és un suport digital del llibre físic, on es reproduiran temes curiosos o temes relacionats amb el món natural olesà, per tal de fer conèixer i potenciar als olesans i als pobles veïns el divers patrimoni natural, cultural, geològic, etc. que poden trobar, com també events que s'anunciïn per desenvolupar en aquest espai del projecte.
El llibre fou publicat per Sant Jordi del 2012. Fins al novembre 2013: +820 guies venudes/12 presentacions a diferents pobles/+20 guies enviades a l'estranger.

(Twitter: #guiaexcursionistaolesa // @JoanSolerGi7)

dissabte, 29 de setembre del 2012

Exposició: OLESA DE MONTSERRAT - COLLBATÓ “EL PATRIMONI HISTÒRIC ENS UNEIX” - “EUROPA UN PATRIMONI COMÚ"

Aquest divendres 28 de setembre es va presentar al casinet de Collbató la exposició de patrimoni entre les dues poblacions del Baix Llobregat. Projecte promogut després de l'exitosa exposició feta a la Casa de Cultura d'Olesa ara fa un any. A Olesa es va exposar durant un mes i mig l'extens patrimoni arqueològic trobat per diversos jaciments d'arreu del terme municipal. A Collbató s'exposa part d'aquestes troballes olesanes afegint el patrimoni trobat pel "col·lectiu amics del Ponis" de Collbató amb material del balneari de la Puda.

Un altre factor que ha fet possible la inauguració d'aquesta mostra ha sigut el ressò fet per TV3 on van enregistrar un petit reportatge i que fou emès durant el telenoticies comarques.

Sala d'exposició

Després de varis mesos preparant l'esdeveniment, ahir es va fer realitat amb la presentació a càrrec de l'alcalde de Collbató, el regidor de Cultura, en Jaume Morera Guixà del CMRO (Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà) i la Gemma Estrada que és historiadora de l'art i experta en el balneari de la Puda.

D'esquerra a dreta: Jaume Morera, regidor Cultura Oriol Castells, alcalde Ramon Ferrer, Gemma Estrada

Jaume Morera va fer èmfasi de que aquest material s'ha de conservar tot reivindicant que fa falta un museu a la vila d'Olesa, com segurament també a Collbató, va explicar anècdotes de la passada exposició a Olesa i va voler acabar explicant la important gerra neolítica que s'exposa.

Els parlaments de Gemma Estrada van enfocar-se a recordar les seves vivències amb el Josep Matalonga, en "Ponis" que havien compartit tantes hores al balneari de la Puda, ara deteriorat i malmès pels devastadors aiguats de l'any 1971 on la crescuda del riu Llobregat negà la zona.


L'assistència a la inauguració va ser important, amb representants del consistori olesà, entre ells els regidors de Cultura, Esports, com també l'alcalde Salvador Prat. A més, molts olesans i collbatonins que no es volien perdre l'acte.


Una part de la sala durant la presentació

Aquesta presentació romandrà oberta fins el dia 7 d'Octubre amb la visita d'escoles i xerrades que s'expliquen al full d'activitats. A més els dos últims caps de setmana d'Octubre es realitzaran dues sortides. La primera a la cova dels Lladres (21 d'Octubre) i la segona a la cova de les Pedres (28 d'Octubre). Les sortides de camp tenen places limitades i s'ha d'inscriure.

Aquesta mostra patrimonial s'emmarca dins dels actes de patrimoni europeu. També, ja que durant aquestes setmanes el poble d'Olesa de M. i Collbató comparteixen experiències, un dia de les primeres setmanes de novembre es farà la presentació a Collbató de la "Guia excursionista. Olesa de Montserrat i entorns" a càrrec de l'autor, on es pretén parlar sobre aquest patrimoni que s'exposa a partir de la geografia, paisatge, geologia i sobretot de l'excursionisme. 




dissabte, 15 de setembre del 2012

Presentació a Vacarisses

El passat 14 de setembre, a les 19h es va realitzar la presentació al poble de Vacarisses, concretament a la biblioteca, a l'edifici del Castell. En una sala que es va adequar per a l'ocasió.

La presentació va anar a càrrec de l'autor, però el regidor de Cultura de Vacarisses, la directora de la biblioteca municipal i el biòleg A.M. Hernández van fer la seva particular introducció a l'acte.

Durant el transcurs de la presentació es va explicar els lligams dels elements patrimonials dels dos pobles veïns d'Olesa i Vacarisses i es va descriure l'itinerari 6 de la guia que enllaça els dos municipis tot intentant resseguir el camí vell que unia els dos pobles anys enrerre.

Sala de la presentació

Els dos municipis es separen per la muntanya de Puigventós com a element principal, però hi ha altres indrets que es comparteixen com el pla del Fideuer, Sant Salvador de les Espases, Puig de l'Hospici i tot un conjunt d'elements distribuits per aquest territori proper a la muntanya de Montserrat.

Actualment, els dos municipis estan poc vinculats, Olesa mira cap al sud on hi ha l'àrea metropolitana i els pobles del curs baix del Llobregat, en canvi, Vacarisses tendeix a mirar cap al conjunt de Manresa i Terrassa per les conexions per carretera de la C-58 i l'autopista C-16. No obstant, les dues localitats es separen per pocs quilòmetres a través d'una carretera de corbes.

Per concloure la xerrada es va passar un vídeo per obtenir una concepció més visual del territori que acull la guia, com també acabar de donar els agraïments i per finalitzar el torn de preguntes.

L'acte a finalitzat a 1/4 de nou. La crítica va ser positiva.


Finalitzant l'acte


Enllaç: https://twitter.com/JoanSolerGi7/status/246701377659731969 
 * * * * *


El dia 15 de setembre, a les 19h es va presentar la nova programació d'activitats pel 2012-2013 del CEV (Centre Excursionista de Vacarisses), com a invitació d'una de les responsables de l'entitat vaig assistir amb una breu i senzilla presentació.

La vintena de persones que van acudir a la presentació del CEV van mostrar molt d'interès en aquesta guia. Aquesta entitat realitza moltes sortides al terme d'Olesa, sobretot a finals d'any a la muntanya de Puigventós i també a la creu de Saba.

Enllaç: http://www.cevacarisses.cat/


dimecres, 5 de setembre del 2012

Aplec del mil·lenari a Sant Salvador de les Espases

Cim de Sant Salvador

 El matí del 2 de setembre s'ha ascendit a l'ermita de Sant Salvador de les Espases seguint el tradicional aplec que es realitza cada any, però amb la peculiaritat que es commemora el mil·lenari de la vila d'Olesa. L'ermita de Sant Salvador ja va celebrar als anys 80' del segle passat el seu propi mil·lenari, ja que apareix documentada al 985 i on segurament ja constava anteriorment.


A la cara sud-est del cim del turó de Sant Salvador, hi ha les restes de l'antic castell de les Espases que es va erigir per defensar el territori dels comtats catalans en front dels musulmans, ja que el riu Llobregat feia de frontera, coneguda com la Marca del Llobregat.

Aquest diumenge, molts vilatants han fet cap a l'ermita des de diversos indrets del territori proper: des de la Puda de Montserrat, des d'Olesa, des de la carretera C-58 al seu pas per Vacarisses i d'altres indrets.

El turó escarpat on s'allotja l'ermita i les dependències estaven plenes de gom a gom. Entre la multitud s'ha realitzat una missa a la capella amb la invitació del Bisbe de Sant Feliu de Llobregat Mons. Agustí Cortés. El bisbe ha pogut signar als peregrins uns goigs redactats i dissenyats per l'ocasió, ideat per alguns socis.

Esmorzar

Els excursionistes també podien esmorzar a l'edifici de bon matí i amb el foc a terra, beure café de "l'ermita" i comprar diversos objectes i records. També s'han vengut casi en la totalitat d'exemplars de guies excursionistes d'Olesa que hi havien en dipòsit.


Missa

A les 12 del migdia tots els actes havien finalitzat i els excursionistes començaven a fer camí cap a les respectives cases. Tot i així, encara hi havia algú que es dirigia cap a l'ermita. Protecció civil i membres de l'ADF han vetllat per la seguretat durant l'aplec des de diversos punts de l'itinerari habitual.