Benvinguts

Benvinguts.
Us presento el bloc del treball de recerca de Batxillerat
. Guanyador del XVè Premi Recerca Vila d'Olesa d'estudiants 2010. Una guia de 20 rutes pel terme municipal d'Olesa de Montserrat i el seu entorn més pròxim. Aquest bloc és un suport digital del llibre físic, on es reproduiran temes curiosos o temes relacionats amb el món natural olesà, per tal de fer conèixer i potenciar als olesans i als pobles veïns el divers patrimoni natural, cultural, geològic, etc. que poden trobar, com també events que s'anunciïn per desenvolupar en aquest espai del projecte.
El llibre fou publicat per Sant Jordi del 2012. Fins al novembre 2013: +820 guies venudes/12 presentacions a diferents pobles/+20 guies enviades a l'estranger.

(Twitter: #guiaexcursionistaolesa // @JoanSolerGi7)

dimarts, 23 de desembre del 2014

Setmana dels escriptors i il·lustradors olesans!

El passat dilluns 15 de desembre vaig anar a l'escola Daina-Isard, a la meva antiga escola, a fer una xerrada sobre la meva trajectòria com a escriptor. Fou en aquest lloc on va començar tot el xou en què avui dia hi estic posat, va ser aquí on vaig convertir-me en escriptor accidental després de publicar el treball de recerca de batxillerat. Un accident que vaig acabar agafant-li el "gustillo".

Aquest cop, però, hi tornava amb uns quants llibres més i els hi vaig fer una sorpresa, la presentació "inèdita" del nou llibre que sortirà per Sant Jordi del 2015! "Aigua i patrimoni. Itineraris poètics d'Olesa de Montserrat". Coautors: Miquel Guillamón i jo mateix.


Foto de Camil·la Sánchez

Foto de Camil·la Sánchez

dimarts, 18 de novembre del 2014

Una ruta pel Congost del Cairat amb "La Xarxa Ràdio"!


Aquí podreu escoltar el programa "Paratges i personatges" que van fer amb mi pel Congost del Cairat passant pel balneari de la Puda i la resclosa del Cairat. Un paisatge excepcional i atípic, per descobrir sobre les botes!



(feu "click")

Posant els peus en remull a la resclosa del Cairat!



Entorns de la Puda de Montserrat!



L'autèntic congost del Cairat!



El monestir de Montserrat des de Sant Salvador de les Espases!

dilluns, 1 de setembre del 2014

Esvoranc de grans dimensions al camí que dóna la volta a Can Llimona

A les proximitats del Collet de Sant Joan, a la vora de la urbanització de la Balconada d'Olesa de Montserrat, el camí que dóna la volta a la masia de Can Llimona -vulgarment i mal dit la Ruta del Colesterol-, s'ha produït un gran esvoranc a causa de les fortes pluges dels darrers dies. La causa d'aquest forat és el moviment de terres que es va produir en una cota superior amb fins urbanístics -com diuen alguns: de manera il·legal- i del qual el moviment de terres i la seva compactació es van fer de manera irregular. L'ajuntament actual, entenc, que ja està al corrent per solucionar-ho, tot i que no és culpa seva.

Si no ho veieu clar, us invito a fer-hi un passeig perquè en traieu les vostres pròpies conclusions. Després en parlem!






diumenge, 27 d’abril del 2014

"Per l'Olesa desconeguda..."



Aquí us deixo una entrevista que em va fer la revista "Olesa Comerciants" el passat mes de març.

En el següent enllaç podreu veure la revista sencera: http://www.ocreadevelopment.com/revista_olesa/marc/

dimecres, 26 de febrer del 2014

El Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines visita Sant Salvador de les Espases i el Congost del Cairat

El passat 13 de febrer, vuit membres del Centre Excursionista de Sant Feliu de Codines (Vallès Oriental) van venir als peus de Montserrat amb l'interès de conèixer els termes municipals d'Olesa de Montserrat, d'Esparreguera i de Vacarisses.

El punt de trobada fou a les 9h al trencall del punt km. 7 la C-55 on ho trobem senyalitzat amb el nom "La Puda". En aquest mateix indret va començar la sortida guiada amb una primera parada a l'ermita de Sant Salvador de les Espases. Un castell i una ermita construïts dalt d'un turó. Un lloc envoltat per profundes valls que feien de l'antic castell una fortificació inexpugnable.

Sent dijous vam poder trobar l'ermita i les estances interiors obertes, així que vam aprofitar per esmorzar i beure cafè, l'anomenat "cafè d'ermita". Tot i ser dia laboral, el dijous és un dia força transitat, hi havia gent de Terrassa i de Sabadell.

Més tard, vam dirigir-nos cap al Pla del Fideuer, però al cap de poc de sortir de Sant Salvador vam agafar un trencall en direcció nord que anava a la masia de Can Tobella. Vam baixar pel camí direcció al mas i al Congost del Cairat.

Quinze minuts després, vam trobar el camí que baixa del Pla de les Bruixes i ressegueix el Torrent de Can Tobella. El vam prendre però direcció al mas, és a dir, en direcció sud. A mig camí vam fer parada a una balma de travertí localitzada a la zona. Un paratge realment atípic.

Posteriorment, vam desplaçar-nos fins la barraca dels Bous, una construcció de pedra seca de grans dimensions i de cúpula ubicada a les zones altes del Congost del Cairat. Hi trobem una data inscrita "1889" amb una creu a l'interior de l'habitacle. Segons alguns relats recollits es deia que s'hi tancaven bous, d'altres que no. La part més important a explicar és que aquesta barraca tan complexa des del punt de vista constructiu, no l'acostuma a fer un pagès corrent. En aquest cas van baixar mestres barracaires, és a dir, gent d'ofici a fer-la. Segons l'Andreu Tobella, familiar directe del mas, la barraca fou construida per gent d'Alinyà (Alt Urgell).

Seguidament vam anar a treure el cap a la presa del Cairat, una presa construïda durant la Revolució Industrial per donar electricitat com també per canalitzar aigua fins la no llunyana Colònia Sedó, una coneguda fàbrica tèxtil a Catalunya.

Per acabar la jornada de camp, vam passar per costat del balneari abandonat de la Puda de Montserrat. Segons s'explica, al segle XVIII es va trobar una surgència d'aigua sulfurosa a la zona amb qualitats terapèutiques i s'hi van construir unes primeres edificacions. Al segle XIX i inicis del XX va ser l'època de màxima esplendor en què hi feien cap personatges importants com Jacint Verdaguer o els Reis d'Espanya del moment. A la meitat del segle XX es va produir la decadència general dels balnearis en què va obligar a tancar aquestes instal·lacions. En aquest moment, l'any 1958 el balneari només oferia en el servei de restaurant, sobretot durant les representacions de la Passió d'Olesa. No obstant això, durant el mes de setembre de 1971 es van produir uns forts aiguats a la regió en què el riu Llobregat va augmentar desmesuradament de cabal fent grans estralls a la zona. Va ofegar per sempre més el balneari i va negar altres zones com la Palanca del Sedó o el Mas de les Illes.

A les 15 hores finalitzava l'excursió guiada per l'entorn sud de Montserrat.

Les Espases de Sant Salvador

Parlant sobre el paisatge regional abans d'enfilar-nos cap a l'ermita

Últimes passes per arribar a l'ermita

Un autèntic balcó de la muntanya màgica!

Vistes des del turó inexpugnable de Sant Salvador. Es pot veure Can Castells i l'antiga fàbrica tèxtil de laColònia Sedó
La inhòspita balma de travertí de Can Tobella

La inhòspita balma de travertí de Can Tobella

Aquí abans hi havia una tija! Visible a la balma travertínica

Damunt la presa del Cairat i el riu Llobregat. Al fons, Montserrat amb part del Monestir

Vistes inèdites del congost del Cairat
El Llobregat a l'alçada del balneari de la Puda. Es poden veure les fàbriques del Dalmases i la C-55 a la dreta