Benvinguts

Benvinguts.
Us presento el bloc del treball de recerca de Batxillerat
. Guanyador del XVè Premi Recerca Vila d'Olesa d'estudiants 2010. Una guia de 20 rutes pel terme municipal d'Olesa de Montserrat i el seu entorn més pròxim. Aquest bloc és un suport digital del llibre físic, on es reproduiran temes curiosos o temes relacionats amb el món natural olesà, per tal de fer conèixer i potenciar als olesans i als pobles veïns el divers patrimoni natural, cultural, geològic, etc. que poden trobar, com també events que s'anunciïn per desenvolupar en aquest espai del projecte.
El llibre fou publicat per Sant Jordi del 2012. Fins al novembre 2013: +820 guies venudes/12 presentacions a diferents pobles/+20 guies enviades a l'estranger.

(Twitter: #guiaexcursionistaolesa // @JoanSolerGi7)

dimecres, 5 de setembre del 2012

Aplec del mil·lenari a Sant Salvador de les Espases

Cim de Sant Salvador

 El matí del 2 de setembre s'ha ascendit a l'ermita de Sant Salvador de les Espases seguint el tradicional aplec que es realitza cada any, però amb la peculiaritat que es commemora el mil·lenari de la vila d'Olesa. L'ermita de Sant Salvador ja va celebrar als anys 80' del segle passat el seu propi mil·lenari, ja que apareix documentada al 985 i on segurament ja constava anteriorment.


A la cara sud-est del cim del turó de Sant Salvador, hi ha les restes de l'antic castell de les Espases que es va erigir per defensar el territori dels comtats catalans en front dels musulmans, ja que el riu Llobregat feia de frontera, coneguda com la Marca del Llobregat.

Aquest diumenge, molts vilatants han fet cap a l'ermita des de diversos indrets del territori proper: des de la Puda de Montserrat, des d'Olesa, des de la carretera C-58 al seu pas per Vacarisses i d'altres indrets.

El turó escarpat on s'allotja l'ermita i les dependències estaven plenes de gom a gom. Entre la multitud s'ha realitzat una missa a la capella amb la invitació del Bisbe de Sant Feliu de Llobregat Mons. Agustí Cortés. El bisbe ha pogut signar als peregrins uns goigs redactats i dissenyats per l'ocasió, ideat per alguns socis.

Esmorzar

Els excursionistes també podien esmorzar a l'edifici de bon matí i amb el foc a terra, beure café de "l'ermita" i comprar diversos objectes i records. També s'han vengut casi en la totalitat d'exemplars de guies excursionistes d'Olesa que hi havien en dipòsit.


Missa

A les 12 del migdia tots els actes havien finalitzat i els excursionistes començaven a fer camí cap a les respectives cases. Tot i així, encara hi havia algú que es dirigia cap a l'ermita. Protecció civil i membres de l'ADF han vetllat per la seguretat durant l'aplec des de diversos punts de l'itinerari habitual.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada